Publisert: 23 October, 2017 kl.
Redigert: 23 October, 2017 kl. 14:36

Alt starter med et frø

23

Oktober, 2017

Skrevet av: Anders Imenes

Jeg husker godt i 2008, den aller første FRIKen jeg var på – jeg var 12 år, litt beskjeden med langt hår og midtskill. Jeg bevegde meg litt forsiktig inn i lokalet, sammen med et par kamerater jeg kjente fra kirken. Det tok ikke lang tid før folk så et nytt fjes, og kom bort og hilste på meg, og jeg følte at jeg faktisk var ønsket i miljøet. Det var noe helt spesielt, en følelse av tilhørighet.

I dag er jeg 21 år, og har vært i Forsvaret det siste halvannet året. Det er et par år siden jeg var aktiv i FRIK, og det er først nå jeg innser hvor ekstremt heldig jeg har vært som har hatt FRIK gjennom min oppvekst. Jeg ønsker å dele et par tanker jeg har gjort meg rundt de årene, og erfaringer jeg har tatt med meg videre.

1)    Talene gir oss et frø – det er opp til hver enkelt av oss å få det til å spire
Det er enkelt å falle litt i den ”fellen” at FRIK bare er en sosial greie hvor man treffer gode venner hver uke. Jeg husker i hvert fall en rekke tilfeller etter FRIK da jeg kom hjem igjen og ikke kunne svare på hva talen hadde handlet om. Hver uke på frik har vi muligheten til å motta et frø, et potensial om å lære mer om Gud og mer om oss selv. Spørsmålet er om vi er åpne nok til å ta det imot, om vi er tøffe nok til å vanne frøet videre.

Det er det vi gjør MELLOM hver frik, altså i hverdagen, på skolen, på jobb, som gir et uttrykk for hvem vi er. Frik gir oss et frø. Men klarer vi å vanne det gjennom uka? Eller lar vi det dø i tørr jord? (Et praktisk tips: Ta notater fra taler)

Anders Imenes studerer og jobber nå i militæret. Her taler han på Friks vårtur 2016.

Foto: Karl Erik Kjær

2)    Bygge integritet
I en hverdag hvor det er ekstremt stort fokus på prestasjoner, oppnåelser og status, er det lett å føle seg utilstrekkelig. Jeg husker jeg fikk en åpenbaring på FRIK at det faktisk ikke har noe å si hva andre tenker om meg – men at det er hva Gud tenker om meg som betyr noe. Det gjorde hverdagen enklere, og istedenfor å etterstrebe det uoppnåelige, kunne jeg heller bruke energi på å være meg selv, og gjøre de tingene jeg er god på.

Og en annen ting jeg har lært om integritet på FRIK, er etterstrebelsen av å være hel i meg selv! Ingenting er mer slitsomt enn å spille forskjellige roller i forskjellige gruppesettinger. Og hva skal vi da gjøre om du kommer i et scenario hvor to grupper møtes, og vi må velge hvem vi skal være? Det er veldig lett å kjenne på redsel om hva folk vil tenke om oss hvis de fikk vite hvem vi egentlig er. Men har det noe å si? Det som betyr noe er hva Gud tenker om oss. Dessuten så respekterer de aller fleste oss enda mer når man er hel og ærlig om hvem man er.

”Jesus sa: “Hvorfor kaller dere meg: Herre, Herre! og gjør ikke det jeg sier? Den som kommer til meg og hører mine ord og gjør etter dem, hvem han ligner, skal jeg fortelle dere. Han er lik en mann som bygde et hus, og som gravde dypt og la grunnmuren på fjell. Da flommen kom, brøt elven mot huset, men kunne ikke rokke det, fordi det var godt bygd.

(Fra Luk.6) ”

“Det som betyr noe er hva Gud tenker om oss.”

3)    Gode valg blir tilbakebetalt senere i livet
De bestemmelsene vi velger å gjøre når vi eksempelvis er 13, 15, 17 år, vil være med å påvirke oss videre i livet. Et eksempel på dette er hvis vi tidlig bestemmer oss for at baksnakking ikke er greit, så vil det være en naturlig del av oss når vi blir eldre. Det samme gjelder hvordan vi ser på andre, hva vi tenker om oss selv, og masse mer. Klarer vi å tenke hva Jesus ville ha gjort, og ha Han som et forbilde, vil vi bli forandret for alltid. Det er mye lettere å velge riktig vei med en gang i livet, istedenfor å måtte gå tilbake igjen først. Heldigvis er nåden stor om vi skulle gå en omvei.

I dag studerer jeg i Forsvaret, og har ikke et miljø som FRIK rundt meg. Det er først nå jeg innser hvor ekstremt heldig jeg var som fikk muligheten til å være en del av et så fantastisk og lærerikt miljø. Jeg kjenner at jeg daglig blir utfordret på troa, og da er det deilig å kunne hvile på at Gud er Far, og det er det Han har sagt om meg som betyr noe.

Avslutningsvis vil jeg si at mens du er på FRIK, grip sjansen, ta imot frøet! Tenk på det, be rundt det, diskuter det med venner, ta det opp i disippelgruppa, og la det bli en del av livet ditt – slik vanner vi det!