Publisert: 9 May, 2019 kl.
Redigert: 13 May, 2019 kl. 10:06

Gud har bruk for deg

9

Mai, 2019

Skrevet av: Jan Andre Østevik

Kjære Frikere! Jeg vil bare starte med å si at jeg virkelig heier på dere. Jeg tror på et fellesskap som har tillit til unge mennesker, som tør å gi ansvaret til de som er fremtiden. Dette er noe jeg kan skrive under på at Frik er, og har vært for meg. Et miljø som tør å slippe andre til. Jeg håper dere ser verdien av dette. Hvor stort dette er.

Jeg ønsker å fortelle dere litt om min troshistorie, og hvordan Frik har vært med på å forme den. Jeg er opprinnelig fra en øy som heter Karmøy i Rogaland. Der bodde jeg frem til jeg var 14 år. Jeg har alltid hatt trygge rammer rundt meg da jeg vokste opp. Mine foreldre oppdro meg og mine to yngre brødre med kristne verdier, og dro oss med til kirka fra vi var barn. Jeg startet etterhvert i ungdomsarbeidet i menigheten som på mange måter er tidspunktet hvor min troshistorie startet.

Jeg ble tidlig spurt om jeg ville være med i lovsangsarbeidet av min kusine som sang der. Hun visste at jeg hadde spilt gitar ved noen få anledninger før i menigheten da jeg var 12 år, men jeg tror helt ærlig ikke hun visste hvor usikker og nervøs jeg var av å bare se på scenen. Men etter en kort tid med tenking bestemte jeg meg for å bli med på en øvelse. Her ble jeg satt sammen med en annen gitarist som var 8 år eldre enn meg, og fikk beskjed om å bare gjøre det han gjorde. Så på fredagene i et halvt år gjorde jeg kun det jeg så han gjorde. Og sånn fikk jeg mer selvtillit. En ganske rar situasjon å være i, men det ble en fin vei inn for meg. De så et potensiale og valgte å stole på min musikalitet. Men etter kun et halvannet år i ungdomsarbeidet der, flyttet hele familien min og jeg til Re, til en bibelskole der. Jeg kjente ingen der og var vanvittig nervøs for hvordan dette skulle gå. Jeg skulle begynne i 9. klasse, på en skole jeg ikke kjente noen, bare noen uker senere. 

Jan Andre har ledet lovsangsarbeidet i Frik, og vært med på å bygge oppunder den lovsangskulturen vi har i dag.

 

Dette skulle vise seg å være stedet hvor jeg virkelig fikk vokse i tro, som musiker og leder. På denne bibelskolen var det en menighet som ikke hadde noe stabilt ungdomsarbeid. Jeg ble spurt om å være med som en av lederne der, sammen med 3-4 andre. Jeg hadde ingen ledererfaring, men igjen så valgte noen å stole på meg og gav meg muligheten. Her var jeg med på å lede lovsangsarbeidet sammen med Naomi og David (som også har vært mye i Frikfamilien). Det var på dette tidspunktet jeg begynte å ta troen min på alvor, og jeg begynte et dypdykk i Bibelen for å lære mer. I løpet av mine to år der bestemte jeg meg for å bli døpt, og fikk en mye dypere relasjon med Jesus. Men igjen så bestemte familien seg for å flytte derfra ettersom bibelskolen skulle flyttes til Drammen. Vi kjente på at Tønsberg var det riktige for oss siden mine to yngre brødre gikk på Granly Skole på Eik.

Igjen flyttet vi til et sted hvor jeg ikke kjente noen. Det er her Frik kommer på banen i livet mitt. I løpet av sommeren 2015 ble jeg kontaktet av noen fra Frik med spørsmål om jeg ville være med i lovsangsarbeidet. Dette så jeg på som en mulighet til å komme inn i miljøet. Allerede fra første Frikmøte ble jeg tatt godt imot av mange gode mennesker. Jeg opplevde å bli sett, hørt og respektert for den jeg er. Jeg fikk raskt et stort og godt nettverk, noe jeg aldri hadde hatt før. Det gikk ikke en måned før jeg ble spurt av Birgitte (Friks ungdomspastor) om jeg ville være leirsjef for Frikturen som skulle være den høsten. Fra første dag ble jeg vist en enorm tillit og anerkjennelse som har fått enormt stor betydning for min tro. Mine røtter stakk dypere enn noen gang før.

“Allerede fra første Frikmøte ble jeg tatt godt imot av mange gode mennesker. Jeg opplevde å bli sett, hørt og respektert for den jeg er.”

Etter kun ett år i Frik fikk jeg være med å lede hele lovsangsarbeidet sammen med Thea Solheim, før jeg tok over for henne høsten 2017. Samme året ble jeg også med i staben og lærte mye om meg selv som leder, og hvor mye lederne i Frik gir for å gjøre Frik til et inkluderende og godt miljø å komme inn i. 

Jeg vil legge til et bibelvers som jeg tror kan være til oppmuntring for deg:

«La ingen forakte deg fordi du er ung, men vær et forbilde for de troende i ord og ferd, i kjærlighet, ånd, tro og renhet.» (1 Tim 4:12)

Ha troen på deg selv. Du er ikke for ung til å være en leder, eller et forbilde for de rundt deg. Velg aktivt å tro at Gud vil bruke deg, og ikke la andre snakke deg ned. 
Gud har bruk for deg!